Jdi na obsah Jdi na menu
 


Echo Heronová - Poledne u Tiffanyho

14. 2. 2016

poledne-u-tiffanyho.jpg

Tajemství světoznámých Tiffanyho lamp

 

Dosud nezveřejněný příběh umělecké designérky Clary Wolcottové

V létě 1888 vstoupila do manhattanské kanceláře slavného Louise Tiffanyho kurážná mladá umělkyně Clara Wolcottová, aby jej požádala o místo designérky.

Celá léta zůstávala její role v mnohamilionové Tiffanyho říši skleněné krásy jedním z nejstřeženějších tajemství. Tajemstvím tak výbušným, že když bylo odhaleno, mezinárodní umělecký svět úžasem jen zalapal po dechu.

 

Tiffanyho proslulé lampy, velkolepá mozaiková okna a tisíce dalších nádherných předmětů totiž vůbec nejsou jeho vlastním dílem, jak byl celý svět donedávna přesvědčený. Věřili bychom tomu všichni dodnes, kdyby Clařin hlas po více než sto letech nezazněl z nečekaně nalezených dopisů… Barvitá dobová mozaika nás jako kouzlem přenese časem. Jako bychom se náhle sami procházeli po Manhattanu a viděli ho právě takový, jaký býval.

 

„Když se dívám na okna, mozaiky a lampy, které vytvořila má sestra, vidím v nich její duši. Vždy jsem Claru považovala za jednu z Bohem vyvolených. Dostalo se nám požehnání žít v její společnosti a kráčet v jejím světle. Její památka je hvězdou, která nám bude zářit do konce našich dnů.“

- Emily Wolcottová, 1944

 

 

Formát 129 x 206 mm, vázaná s přebalem

Překlad: Blanka Petáková

456 stran, 399,- Kč

 

-0000000000000koupit-knihu-ruz.jpg

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×