Jdi na obsah Jdi na menu
 


DIETRICH SCHWANITZ – VZDĚLANOST JAKO ŽIVÝ DIALOG S MINULOSTÍ VŠE, CO MUSÍTE VĚDĚT, CHCETE-LI ROZUMĚT PŘÍTOMNOSTI

schwanitz_vzdelanost_titul_maly.jpg

Naše vědění prochází v současnosti hlubokou proměnou a všeobecně je v západní kultuře již delší dobu pociťována krize vzdělávacího systému, případně úpadek klasického vzdělání. Práce Dietricha Schwanitze se pokouší reagovat na tuto situaci a nově stanovit, co je základem naší vzdělanosti.
 
V první části, nazvané Vědění, skicuje autor obrysy klasické vzdělanosti. Dějiny Evropy představuje jako velký příběh od antiky přes utváření evropských států ve středověku až po modernizaci, revoluce a velké katastrofy 20. století. Provází nás rovněž literaturou, uměním, hudbou, filozofií, ideologiemi, teoriemi a vědeckými obrazy světa.
 
Ve druhé části, nazvané Znalost, se zabývá komunikací, „infrastrukturou vzdělanosti“, například řečí, světem knih a novin. Ditrich Schwanitz zde pojednává o pravidlech, podle kterých se komunikuje mezi vzdělanci, a zejména o způsobech, jak vědění používat.
 
Kniha tedy není prvořadě koncipována jako vzdělanostní suma, ale je nesena úsilím vzdělanost defi novat, vymezit, a zároveň v konkurenci s technicistními a technickými „informacemi“ obhájit její potřebu v nové době. Autor se snaží vymezit její jádro, kořeny a různým způsobem naznačit, jak se vzdělání dobrat a kudy se ubírat, aby se z návodu na vzdělanost stalo vzdělání skutečné.
 
Schwanitzova encyklopedická práce vyšla od doby svého vzniku v roce 1999 už ve třiceti vydáních a byla přeložena do řady cizích jazyků.
 
 
Dietrich Schwanitz (1940–2004), německý
spisovatel, historik kultury
a dlouholetý profesor anglistiky na
univerzitě v Hamburku je mj. autorem
knih Systemtheorie und Literatur (Teorie
systémů a literatura, 1990), Englische
Kulturgeschichte (Kulturní dějiny Anglie,
1996) a románů Der Campus (Kampus,
1996) a Der Zirkel (Kruh, 1998).
V roce 2009 vyšla v českém překladu
v nakladatelství PROSTOR jeho kniha
Muži. Výzkum živočišného druhu.
 
Vydal PROSTOR, nakladatelství, s. r. o.,
Nad Spádem 10, Praha 4,
www.prostor-nakladatelstvi.cz,
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×