Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bernhard Schlink - Víkend

22. 1. 2011

schlink_vikend_titul.indd.jpg

Německý spisovatel Bernhard Schlink je u nás dobře známý zejména svým románem Předčítač, nedávno zfilmovaným ve stejnojmenném oscarovém snímku. V novém románu Víkend se zabývá otázkou terorismu, respektive střetu svobody individua a svobody společnosti.
 
Po více než dvaceti letech je z vězení na prezidentskou milost propuštěn jeden z teroristů obávané západoněmecké RAF. Jeho sestra uspořádá na uvítanou víkendové setkání s bývalými druhy v hnutí, dnes většinou usedlými občany, kterým zbyly na staré bouřliváctví, radikalismus a terorismus už jen matné vzpomínky. Mezi společensky etablovanými přáteli se však nachází i jeden aktivní revolucionář, který se snaží čerstvého propuštěnce utvrdit ve správnosti kdysi nastoupené cesty a znovu ho strhnout na cestu teroru…
 
Autor na malé ploše tří dnů rozehrává napínavý příběh a načrtává osudy hlavních hrdinů. Používá i metodu vložených příběhů a v jednom z nich podává i velmi neobvyklý úhel pohledu na události 11. září 2001 v New Yorku.
 
O autorovi:
Bernhard Schlink se narodil roku 1944 u Bielefeldu v Severním Porýní. Vystudoval práva, žije a pracuje jako právník v Berlíně a v New Yorku.
 
V osmdesátých letech vstoupil do literatury detektivními romány (Spravedlnost podle Selba, Gordický uzel a Selbův podvod), v nichž představil stárnoucího soukromého detektiva Selba, který se potýká s nacionálněsocialistickou minulostí své země i svou vlastní. Ke kriminálnímu žánru se vrátil ještě v roce 2001 románem Selbova vražda.
 
Světového úspěchu dosáhl románem Předčítač (Vorleser, 1995). Ve své další knize Návrat (Die Heimkehr, 2006), spojil napínavý, takřka detektivní příběh s motivem objevování a vyrovnávání se s nacistickou minulostí. Milostná témata zpracoval Bernhard Schlink v souboru povídek Útěky z lásky (Liebesfl uchten, 2000)
 
Vydal PROSTOR, nakladatelstvi, s. r. o.,
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×