Jdi na obsah Jdi na menu
 


Atlas bez mapy

atlas_mraku_web.jpg

Lidé z různých částí světa. Odlišného věku, zaměstnání, kultur. Každý z jiné doby. Vypravěči, kteří se nemohli potkat, ale přesto slyší kdesi v dálce dozvuky ostatních příběhů.
Na začátek si pojďme udělat jasno – Atlas mraků není jednoduchá kniha na jedno použití (rozumějte přečtení). Možná se v ní budete občas ztrácet, ale to vás od čtení neodradí. Spíš vás bude její složitost popohánět dál, protože začnete toužit odhalit její tajemství. Stejně jako její vypravěči touží po moci, štěstí a lásce. Jsou jako my, přestože jeden z nich žije v polovině 19. století, další v Kalifornii někdy v šedesátých, sedmdesátých letech 20. století a jiný se ocitne téměř na konci světa.
Jednotlivé kapitoly jdou po sobě tak, jak plyne čas. Z dávné minulosti se přesouváme do vzdálené budoucnosti a zpátky, ale už poučenější o vypravěčích, jejich životech a tom, co je spojuje. Jako by se hrdinové, autor i my sami pohybovali ve spirále. Na konci knihy se ocitneme zase na jejím začátku. Literární formy a různé podoby jazyka se střídají jako mapy uspořádané v atlasu. Účelem atlasu je ovšem usnadnit nám orientaci ve spletitém světě měst, států, oceánů nebo obloze. Mapu ke světu Davida Mitchella musíte nalézt v sobě. Nebo možná leží někde v mracích…
David Mitchell byl za nevšední Atlas mraků nominován na cenu Man Booker Prize, Její filmová adaptace do kinosálů dorazí v listopadu stejně jako nové české vydání do knihkupectví. Nezáleží na ocenění ani na úspěchu filmové podoby. Atlas mraků patří ke knihám, které si v knihovně hýčkáme, vracíme se k nim a po letech mají zohýbané rohy a ohmatanou obálku. Takových není moc, ale když se nějaká taková objeví, byla by chyba ji minout.
Z angličtiny přeložila Jana Housarová.
Mladá fronta, 2012. 504 stran
www.kniha.cz
www.mf.cz
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×