Jdi na obsah Jdi na menu
 


Middlestone - Historie, jak ji neznáme

Není obecně známo, že pod Evropou od nepaměti existuje pět skřítčích království. Toto tajemství zná pouze několik vyvolených.

Království Middlestone je skryto pod Českou republikou, Weststone pod Francií, Northstone pod jižní Anglií, Southstone pod Itálií a Eaststone pod Balkánem.
 
Skřítkové svou existenci před lidmi tají, ale mají své spojence především v řadách šlechty, kteří s nimi spolupracují a zajišťují jim potravu výměnou za zlato. Každé z podzemních království má svého génia (takzvané Velké K), který se zrodí pouze jednou za čas za velmi zvláštních okolností.
 
Velké K zajišťuje převahu skřítků oproti lidem ve všech oblastech. Aby lidé za skřítky aspoň pokulhávali, vybírá si Velké K (samozřejmě tajně) nadané člověčí jedince a přivádí jejich skromný talent k dokonalosti.
 
Studovali u něj Da Vinci, Guttenberg, Mozart a desítky jiných. V trilogii o Middlestone je zmiňována řada historických událostí s tím, že důvody jejich vzniku jsou popisovány zcela jinak, než jak nám je líčí historické prameny.
 
Celý příběh je vlastně hra na alternativní historii. Váže se ke známým historickým událostem, ale vysvětluje je po svém. Čtenář samozřejmě ví, že se jedná o hru. Ale když popustí uzdu své fantazii, řekne si: Proč by to nemohlo být zrovna tak, jak je to popsané v knize?
 
Proto je trilogie Middlestone uváděna jako Fantasy podle pravděpodobně skutečných historických událostí.
 

nepojmenovany-1.jpg

 
Příběh probíhá ve dvou dějových rovinách
 
Současnost
Třináctiletá Pavlína Lindová se přistěhuje s rodiči do nového domku v satelitním městečku poblíž vesnice Velká Krušná. Seznámí se s Honzou, klukem stejného věku, kterého zpočátku považuje za jasného úchyla, protože se dobrovolně účastní fyzikálních olympiád a dokonce má rád matematiku.
 
Naštěstí nesplňuje Pavlíninu definici mladého vědce. Není to neduživý uzlíček matematických vzorců, jeho nos nezdobí silné brýle s kostěnými obroučkami a není nastřelený do tesilových kalhot. Dokonce se postupně spřátelí.
 
Když jednoho dne pomáhají kopat díru na bazén u domku rodiny Lindových, najdou balíček s první částí rukopisu jisté Terezie Krásnohorské. Rukopis je z roku 1840 a odkrývá události, které se udály před 53 lety, v roce 1787. Události tak neskutečné, že jim lze jen stěží uvěřit.
 
Oba mladí detektivové ze současnosti za pomoci Pavlínina táty postupně zjišťují, že veškerá fakta uvedená v rukopisu neodporují oficiálním historickým pramenům, což zní dost šíleně. Docházejí k závěru, že království Middlestone může existovat ještě dnes, a to přímo pár desítek metrů pod jejich nohama.
 
Jenže jak to tak bývá, o existenci skřítčího království něco tuší ve Velké Krušné ještě někdo jiný – rodina Kamenických, která zde žije po mnoho generací a jejíž předkové hrají v příběhu Terezie Krásnohorské významnou roli.
 
Pavlína s Honzou si uvědomují, že by Kameničtí dali život za to, aby se o Middlestone dověděli víc (ne svůj život, samozřejmě - ale životy jiných, například dvou třináctiletých detektivů, zcela určitě).
 
Rok 1787
Ve druhé dějové rovině se rozvíjí příběh Terezie Krásnohorské, která se spolu se svými nevlastními sestrami a jejich hamižnou matkou zamotá do nebezpečného dobrodružství se skřítky království Middlestone. Terezie postupně zjišťuje, že její otec, který před lety beze stopy zmizel, je možná naživu. Vše nasvědčuje tomu, že žije v některém ze skřítčích království. Její život získá jasný směr – musí za každou cenu zjistit, co se s ním stalo.
 
Ve třetí knize o Middlestone se dostane do předrevoluční Paříže a zjistí, že Bastila vůbec nebyla pouze symbolem královského útlaku. Plnila mnohem důležitější úkol, stejně jako její velitel, monsieur de Launay.
 
Další zajímavosti
 
Čtenář se mimo jiné dozví, že Jorkšírský teriér je potomkem Jorkšírského krtka, oblíbeného mazlíčka skřítčích rodin. Také je zde nade vší pochybnost dokázáno, že naleziště ropy nejsou ničím jiným, než skřítčími septiky (v minulosti existovala skřítčí království pod Blízkým Východem, proto jsou zrovna v těch místech bohatá naleziště tohoto černého zlata). Do příběhu zasáhne Wolfgang Amadeus Mozart, který Middlestone tajně navštěvuje, aby se zde zdokonaloval v komponování hudby. Ve třetí knize je vyslovena teorie, že dobytí Bastily během Velké francouzské revoluce mělo zcela jiné pozadí, než tvrdí historikové.
 
Čtenář se také dozví, kdo inspiroval Victora Huga k vytvoření postavy Quasimoda. Veškeré závěry jsou doloženy odkazy na skutečně existující prameny (knihy či články na internetu).
 
Ohlasy
Alena Antalová, herečka, úvod k první knize Middlestone
Milý čtenáři, nechci Tě zdržovat zbytečnými slovy, zvlášť když Tě čeká dobrodružství tak nevšední. Přeji Ti, abys při čtení této knížky prožil stejně napínavé chvíle, jako já. Musím přiznat, že Ti v koutku duše závidím. Těším se, až se bude podle Middlestone točit film. Jen nevím, co budu hrát já. Nesnášelová by byla dost dobrá, jen jestli jsem na ni ten správný typ? Vanilka to jistí… Vždycky jsem tušila, že skřítkové existují. A teď už mi to nikdo nevymluví. Doufám, že mě v tom nenecháš a přidáš se.
 
Jaroslav Monte Kvasnica, spisovatel, úvod ke třetí knize Middlestone
… trilogie Middlestone Pavla Horny se očividně a zřetelně odlišuje od zástupů knih, které naplňují regály knihkupectví s nálepkou fantasy – naštěstí! Kdo jednou otevře Middlestone a nechá se vést tajemnými stezkami spletitých příběhů, nebude zklamán: nalezne humor, vzrušení i lidství. A to není málo. Nashledanou v Middlestone!
 
Iveta Pešková, www.vasedeti.cz
… knížka je kromě fantasy částí nabitá rovněž skutečnými historickými událostmi. Ovšem prezentovanými trochu jinak, než jak se učíme v hodinách dějepisu či čteme v encyklopediích. Můžete si zkusit představit, jak to bylo skutečně s templářským pokladem, kdo to byl vlastně Quasimodo a jak to bylo se slavným chrámem Notre Dame. Jaká je pravda o Leonardu da Vinci a mnoho a mnoho dalšího. Žádné „pohádky“, kdy z textu je již jasně cítit vůně kouzel a vy víte, že tohle je jen příjemný sen. Příběh Pavla Horny působí jinak. Donutí vás uvažovat. Budete si představovat, zda by to mohla být pravda. Skutečně žijí pod zemí skřítkové, kterým pomáhá ve vynalézání osoba s tajemným jménem Velké K? Jsou tak mocní a určují svým způsobem to, co my víme? Nebo respektive si myslíme, že víme…
 
Svět tajemna a nezodpovězených otázek je tím, co autor do této knihy zařadil. Lidé odjakživa věří v jiný svět, který nemusí být pouze „někde nahoře“, ale třeba skrytý pod našima nohama. Pracuje s fakty, kterémjsou i pro nás, žijící v moderní a přetechnizované společnosti, stále nezodpovězené. A tím je tato knihampoutavější, zajímavější a řekla bych i cennější v porovnání s dalšími tituly na knižním trhu…
 
Úžasná kniha, která by si zasloužila mnoho pozornosti a ještě více spokojených a nadšených čtenářů. A když se mohou točit filmy o kouzelníkovi z jasně vymyšlené čarodějnické školy, proč by nemohla být zfilmována kniha, která má všechno, co lidi milují? Především hlavně ale ten potřebný kousek tajemna podložený legendami, na které hledáme jako lidstvo odpověď.
 
Honza M., www.databazeknih.cz
Nádherně a velice čtivou formou napsaná kniha, která čtenářům odhalí mnoho překvapení, nejen v historických, ale i technických faktech. Už dlouho jsem u knihy neměl tolik záchvatů smíchu jako při čtení Middlestone. A další věc, kniha se dá přečíst, jak se říká, jedním dechem. Naposledy jsem takhle hltal před hodně lety Pána prstenů. Prostě jsem se krásně nevyspal…
 
Vydalo nakladatelství
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×