Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zemákové lokše od paní Lenky

27. 2. 2009

Suroviny:

uvařené brambory
polohrubou mouku
olej
máslo
umletý mák
moučkový cukr
 
 
Postup:
Uvařené, vychladlé nebo zbylé brambory nastrouháme najemno na vál, přidáme polohrubou mouku tak, aby vzniklo vláčné těsto, které se dá válet. Rukama si vyválíme váleček, ten rozdělíme na menší kousky a válečkem rozválíme na tenko, jako palačinku. Je nutné je pořád otáčet a pořádně podsypávat moukou, aby se nelepily k válu.
 
Na pánev si dáme jen maličký oříšek tuku, jen aby byla pánev mastná, a z obou stran opečeme. Když se dělají hnědé skvrny, je hotová.
 
Při více plackách je dobré pánev občas otřít ubrouskem, aby se nehromadila mouka z placek. Musíme pracovat rychle, protože těsto řídne.
 
Hotové placky potřeme peroutkou rozpuštěným máslem a posypeme umletým mákem promíchaným s moučkovým cukrem a zatočíme jako palačinku. 
 
V Čechách to moc známé není, ale je to delikatesa.
 
 
 
Tímto prosím paní Lenku, aby se mi ozvala na mail a poslala mi adresu, kam jí mohu za tento a ostatní recepty, včetně úžasných rad, poslat malý dáreček.
 
Radůza
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Lokše

(Ivka, 14. 10. 2009 21:02)

Jo, jo, taky je maminka dělávala. Pekla je nasucho na plotně, štosovala na talíř, promazávala rozpuštěným sádlem, Pak se sypaly mákem s cukrem. Byly skvělé a u nás se jim říkalo - nevím proč - patenty.

dobrota

(ala, 24. 3. 2009 13:00)

- lokše jsou opravdu báječné, já je znám od starkej jako nedělní snídani, jen je pekla na šporáku nasucho, promazávala sádlem a sypala nejen mákem, občas to byly ořechy, marmeláda...i když já je mám nejraději jen tak (nasucho, promaštěné sádlem)

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×