Jdi na obsah Jdi na menu
 


Focaccia s olivami, sušenými rajčaty a tymiánem

1. 3. 2011

Suroviny:

1 kg hladké mouky
8 lžic panenského olivového oleje
60 g kvasnic
400-500 ml vlažné vody nebo mléka
špetka cukru
sůl
2 hrsti černých oliv, rozpůlených
pár snítek čerstvého tymiánu
50 g sušených rajčat, nakrájených na kousky
trochu oleje na potření plechu a zakápnutí placek
 
Postup:
Z větší části vlažné vody nebo mléka, špetky cukru a rozdrobených kvasnic uděláme kvásek a necháme ho na teplém místě vzejít. Do proseté mouky vlijeme vykynuté droždí, olej a sůl a podle potřeby dolijeme zbylé mléko. Na vále propracujeme hladké a pružné těsto, které se nelepí na ruce, a utvoříme z něj bochánek, který uhladíme mokrýma rukama, přendáme do mísy, přikryjeme vlhkou čistou utěrkou a necháme v teple kynout asi hodinu.
 
2Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, znovu ho rychle propracujeme, rozdělíme na 4 stejné díly, vytvarujeme vyšší placky a necháme ještě chvíli nakynout.
 
Do placek uděláme prstem několik důlků a zatlačíme do nich olivy, kousky sušených rajčat a malé snítky tymiánu. Placky přendáme na olejem potřený plech. Zakapeme je zbytkem oleje a pečeme v dobře předehřáté troubě při 200 stupních asi 20-25 minut dozlatova. Nejlépe chutnají ještě teplé, ihned po upečení.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×