Jdi na obsah Jdi na menu
 


Miniřízečky – nejoblíbenější pokrm na oslavy i svatby

rizecky_image-foto_mensi.jpgAť už se jedná o nejrůznější oslavy, rauty, či svatby, v poslední době nikde nechybí miniřízečky. Z oblíbené klasiky se tak staly jakési „jednohubky“, které se velmi snadno jedí a dají se šikovně kombinovat s jakoukoliv oblohou či přílohou. Chutnají výborně jak teplé, tak i studené. Důležité je, aby byly řízečky správné velikosti a hlavně dozlatova a dokřupava upečené.

 
Na výlet i na svatbu
Od svého objevení (pravděpodobně ve starověkém Řecku!) ušel řízek opravdu velký kus cesty a dnes jej známe v mnoha podobách. Určitě jste se již setkaly s Cordon Bleu (francouzský pokrm - telecí maso, šunka a sýr typu Ementál či Gouda), Holandským řízkem (řízek z mletého masa a sýru) či obyčejným přírodním.
Za klasický a původní řízek je však považován Vídeňský řízek (v podobě, jak jej známe, se poprvé objevil na dvoře císaře Františka Josefa I.), který se nejvíce rozšířil i u nás. Tenký plátek masa obalen v klasickém trojobalu – mouka, vajíčko, strouhanka. Právě malé Vídeňské řízečky (nemusí být však pouze z telecího masa) s radostí připravujeme na výlety, ale jako součást cateringu se stále častěji objevují i na romantických svatbách, letních party či honosných rautech.

rizky-s-citronem_image-foto_mensi.jpg

 
Jak na ně
Důležité je samozřejmě kvalitní maso – může být telecí, vepřové či kuřecí. Plátek je třeba dobře naklepat (u kuřete pouze jemně) a ideálně ještě naříznout kraje, aby se nezkroutily. Aby nebyl vepřový řízek příliš suchý, je možné jej namočit na několik hodin do mléka. Krásně potom zkřehne. Poté obalujeme a pomalu smažíme z obou stran.
Náš tip: Pro krásné, zlatavé a křupavé řízečky je však nejdůležitějšíceres-soft.jpg smažení. Doporučujeme klasický tuk Ceres soft, 100 % rostlinný tuk, který se postará právě o krásnou barvu a křehkost. Nepřepaluje se a „neprská“, za všech teplot si udržuje zdraví prospěšné látky, rozhodně vám nezvýší cholesterol, pokrmům dodá lahodnou chuť. Po jeho použití a následném ztuhnutí jej můžete opětovně použít.
Ceres soft 375 g, doporučená cena 39 Kč.
 
Ve fantazii se meze nekladou
Svůj oblíbený řízeček si můžete jakkoliv vylepšit. Záleží pouze na vašich chutích a nápadech. Stále více lidí obaluje řízek místo v klasické strouhance v rozmačkaných kukuřičných lupíncích, ale experimentovat se dá i s moukou – výborná je kukuřičná (zkuste i s kukuřičnou strouhankou), špaldová, aj. Svoji pochoutku si tak díky široké nabídce mohou dnes dopřát i lidé trpící celiakií.
 

Více informací či inspirací v použití Ceres softu najdete na www.ceressoft.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×