Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroba kojeneckého mléka

16. 2. 2013

ObrazekPočátky výroby kojeneckého mléka u nás spadají do 30. let minulého století. Původně se mléko vyrábělo na válcových sušárnách, kde se sušilo parou z vytápěných válců. Po usušení bylo dále zpracováváno na mléčný prášek. Toto mléko se díky nedokonalé technologii vyznačovalo špatnou rozpustností, hrudkováním a rizikem kontaminace při konečných úpravách mléčného prášku a plnění do obalů. Také jeho chuť, vůně a barva nebyly na požadované úrovni.

 

Dnes je již situace naprosto jiná. Výroba kojeneckého mléka spočívá v seskládání základních komponent – cukrů, tuků a bílkovin – do emulze obsahující 45 % sušiny. Ta je následně vysoušena teplým vzduchem v tzv. sprejových sušárnách. Po usušení a vychlazení se do kojeneckého mléka přidávají vitaminy a další výživné látky, tudíž nedochází k jejich ztrátám vlivem tepla. Celý výrobní proces je prováděn v uzavřeném prostoru a aseptických podmínkách (bez přítomnosti mikroorganismů), takže riziko kontaminace výsledného produktu je minimální. Plnění prášku se provádí v přetlakové atmosféře, zbytkový vzduch
v obalu před jeho uzavřením je následně vypláchnut dusíkem, který vytváří ochrannou atmosféru po dobu trvání expirační doby. Rovněž dávky vitaminů jsou voleny tak, aby jejich hladina splňovala deklarované hodnoty také na konci záruční doby.

 

Do dnešních dnů se ovšem dochovala řada předsudků či pověr, které vznikly v počátcích používání kojeneckého mléka.

 

Maminky často nevěří deklarovaným hodnotám výrobku, proto navyšují dávky mléčného prášku v domnění, že dítě lépe zasytí. Tím ale zvyšují hladinu bílkovin a minerálních látek
a dítě i po vypití mléka zůstává žíznivé. Další pověrou je představa, že mléko může být
v průběhu výrobního procesu kontaminováno a stane se zdrojem závažných infekčních onemocnění. Výroba kojeneckého mléka je ale náročný proces, který má přísná hygienická
i bezpečnostní pravidla. Konečný výrobek je navíc podroben řadě testů a kontrol, proto se rodiče mohou na kvalitu kojeneckého mléka plně spolehnout.

 

Některé maminky odmítají „umělou výživu“ a dítěti podávají například kravské mléko nebo ovocné šťávy. V obou případech však dochází k velké zátěži pro miminko, jehož organismus neumí obsažené látky (bílkoviny, minerály) zpracovat. V případě ovocných šťáv ovocných šťáv pak chybí kvalitní živiny důležité pro zdravý růst.

 

Z výše uvedeného vyplývá, že nejvhodnější pro dítě je mateřské mléko, případně jeho náhrada v podobě mléka kojeneckého. Obsahuje totiž látky potřebné pro zdravý růst a vývoj dítěte – vitaminy, minerální látky, esenciální mastné kyseliny, vápník, železo a další.

 

V současnosti některá kojenecká mléka již neplní pouze funkci výživy a zdroje nasycení, ale jsou i důležitým článkem v podpoře zdraví dítěte (např. posilování imunity).

 

Bezpečnost kojenecké výživy Nutrilon

 

Kojenecká výživa Nutrilon dbá vysokých bezpečnostních a hygienických standardů nejen při výrobě, ale také při samotném používání mléka. Na obalu si rodiče mohou přečíst mnohá upozornění týkající se správného výběru, přípravy a uchovávání kojeneckého mléka. Mnoho rizik a komplikací přináší zejména příprava mléka, proto by se jí maminky měly pečlivě věnovat. Důležitý je každý krok – od zachování potřebné hygieny až po dávkování. Vždyť kojenecké mléko je obvykle jedním z prvních druhů výživy, kterou dítě dostává.

 

ObrazekS cílem ještě více zlepšit bezpečnost při přípravě výživy přichází nyní značka Nutrilon s novými obaly. Jde o nové bezpečné a praktické balení, jehož systém je chráněn patentem. Tato revoluční novinka výrazně usnadní maminkám přípravu a skladování kojenecké výživy. Obal tvoří několik speciálních ochranných vrstev a plastové víčko, přičemž celé balení je zajištěno speciálním ochranným páskem na čelní straně. Ten je třeba před prvním otevřením sundat, což jde velmi snadno – jedním prstem. Prášek uvnitř obalu je po celou dobu transportu a skladování chráněn bezpečnostní fólií. Toto balení je také výrazně odolnější při přepravě než klasické papírové krabice se sáčkem.

 

Dávkování výživy se provádí pomocí odměrky zabudované ve vnitřní části víčka a k zarovnání slouží speciální plastový pásek uvnitř obalu (kuchyňský nůž již není potřeba).
Ani při dávkování prášku ze spodní části obalu se maminka nemusí obávat zranění, neboť okraj víčka nemá ostré hrany. Po použití stačí odměrku uložit zpátky své místo a víko zaklapnout, čímž je výrobek hygienicky uzavřen a chráněn.

 

 Hlavní benefity:

Nutrilon je po celou dobu používání chráněn uzavíratelným obalem, díky kterému je sníženo riziko kontaminace mléka.

Bezpečné uložení odměrky na vnitřní straně víčka – odměrka nezůstává v prášku a je stále čistá a bezpečně uložená na svém místě.

Správné množství a poměr živin pro vaše dítě – díky speciální plastové pásce uvnitř obalu je dávkování snadné a především přesné, což zaručuje pohodlnou manipulaci. Nemusíte již používat nůž na zarovnání odměrky.

Krabice je hranatá a tudíž velmi dobře skladná do polic i na stůl v kuchyni. Nový obal také ulehčuje situaci maminkám, když chovají na ruce dítě a potřebují pro něj připravit mléko.

Toto unikátní, bezpečné a praktické balení je dostupné pouze maminkám používajícím kojenecké mléko Nutrilon

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

jaké mléko dáváme dětem?

(foltynova, 11. 4. 2011 19:50)

ráda bych věděla čím jsou krmeny kravičky jejichž mléko se na kojeneckou výživu zpracovává. jsou to zvláštní chovy kde jsou krmeny (zelenou stravou) nebo něčím lepším než krávy ostatní?

Dobrý den

(Romana, 3. 3. 2010 9:43)

ja si myslím totéž ,jelikož už nekojím od dvou měsíců tak musím kupovat drahé mléko v krabici a nestačí my jedna krabice ani na týden.jedna krabice stojí 400g 242,- mám dojem že nás je i více co kupují Nutrilon confort na zácpu a koliky .. člověk aby kradl nebo co? já dám měsíčně za mlíko 1800kč a to mám nižší mateřskou.

dobrý den

(lenka, 3. 1. 2009 13:36)

souhlasím s paní Zapletalovou.mám pětiměsíční dcerku a zatím kojím a doufam že nám to vydrží ještě dlouho a nebudeme muset kupovat umělé mléko to by se docela dotklo našeho rozpočtu.

zdražení

(michaela.zapletal@seznam.cz, 3. 3. 2008 22:00)

Dobrý den,
nový obal se asi podepsal na zdražení výrobku. Co se mně týče, nemusím mít super krabici na mléko, nůž k zarovnávání jsem nepoužívala nikdy - hrana jakékoliv jiné pixle mi vystačila a myslím si, že ani odměrka nemusí být bezpečně uložena. Vícenásobná ochrana mléka v krabici může tak zajímat experta, ale ne maminku, které sníží mateřskou či nesníží, vše se zdražuje - proč taky věci pro miminka, myslíte si, že mi nový obal vylepší život?Michaela Zapletalová

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×