Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pečme bezlepkově a přesto hravě

29. 1. 2017

4.jpg

Máte doma celiaka nebo jen vyznáváte zdravější životní styl? Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě vyměnit v receptu jeden druh mouky za jiný (v tomto případě nejčastěji hladkou pšeničnou za jakoukoliv bezlepkovou) nemůže být takový problém? A výsledek vás nemile překvapil? Přizvěte si na pomoc odborníky na „bezlepek“- italskou společnost Nutrifree a nejen pečení, nýbrž celý život s nesnášenlivostí lepku, bude snazší.

 

Základem úspěchu při pečení, a dá se říci, že nejen bezlepkovém, i když právě v tomto případě to platí několikanásobně, je výběr vhodné mouky. Bezlepkových mouk je na trhu již mnoho druhů. Které se ale nejvíce hodí na pečení? Teoreticky máme na výběr tři varianty:

1.        Jednodruhové bezlepkové mouky

Nejběžnější jednodruhové mouky, které jsou k dostání dnes již běžně jsou rýžová, kukuřičná, pohanková atd. Mezi méně známé mouky, které seženete v obchodech se zdravou výživou, patří mouka kaštanová, žaludová, lněná, konopná, mandlová a další. Hitem je dnes i tzv. mouka Quinoa (Quinoa je považována za plodinu 21. století a patří do skupiny superpotravin). Ne všechny se ovšem hodí zrovna na všechno pečení a už vůbec ne pro stoprocentní záměnu, ideální je jejich kombinace.

 

nepojmenovany-1.jpg

 

2.        Vlastnoručně namíchané bezlepkové směsi

Tato varianta spočívá ve smíchání více druhů jednodruhových mouk dle vlastního výběru, případně přejatého poměru. Není to rozhodně úplně ideální způsob především pro začátečníky, neboť míchání mouk je vcelku náročná alchymie (vázání vody, tuku, a tedy i úprava poměru pevné a tekuté složky apod.).

 

3.  Bezlepkové směsi

Zakoupení směsi, ideálně přímo určené na pečení je považováno za záruku úspěšného výsledku. Pakliže netrpíte „pouze“ alergií či intolerancí na lepek, je důležité řádně prostudovat složení, neboť součástí některých směsí jsou i sójová mouka či lupina (vlčí bob).

 

nepojmenovany-2.jpg

 

Vyzkoušeli jsme za vás pár výtečných bezlepkových moučníků:

 

3.jpgPalačinky s jahodami

Ingredience (6-8 porcí):

150 g rýžové mouky Nutrifree, 130 g jáhlové mouky, 5 lžic rýžového sirupu, 1 lžička vanilkového extraktu, 450 ml kokosového mléka, 1/4 xanthanové gumy, 80 ml vody, 1 vejce, špetka soli, olej na smažení, vaničku jahod na závěrečné dozdobení

Postup:

Ve větší míse smíchejte všechny suché ingredience dohromady a promíchejte. Pokud nemáte xanthanovou gumu, která působí jako pojivo, klidně vynechejte a do těsta už také nepřidávejte 80 ml vody. Ta je tam právě kvůli xanthanové gumě, která zvýší pojivost těsta a je potřeba ho trošku naředit.

K suchým ingrediencím přidejte vejce, kokosové mléko, oslaďte ho rýžovým sirupem a na rozpálené pánvi udělejte malý testovací vzorek. Pokud máte těsto dostatečně dochucené, dodělejte všechny palačinky.

Tip: Podávat můžete prakticky s čímkoli, co máte doma k dispozici, od marmelády po domácí lískovooříškový krém. Dozdobíme jahodami.

 

kolac22-960x640.jpgBezlepkový borůvkový koláč

Ingredience (na 1 koláč):

Těsto:

250g směsi na přípravu koláčů Nutrifree, 125 g rozpuštěného másla, 125 g třtinového cukru, špetka soli, 1 vejce

Drobenka:

50g másla, 50 g třtinového cukru, 80 g směsi na přípravu koláčů Nutrifree + borůvky

Postup:

Ve větší míse smíchejte všechny suroviny na těsto a rukama jej důkladně zpracujte, aby se vytvořilo celistvé máslové těsto.

Poté si připravte drobenku. Máslo, cukr i bezlepkovou mouku smíchejte v jedné misce a zpracovávejte vše tak dlouho, až vznikne drobivá směs.

Do pečenky dejte nejprve těsto a pořádně jej prsty vtlačte na dno remosky, aby bylo celé pokryté těstem.

Poté těsto hojně posypte borůvkami a nakonec zasypejte drobenkou.

Přikryjte poklicí, pečenku zapněte a cca 60 minut pečte, až je těsto zlatavé.

Nechte 30 minut vychladnout, poté koláč naporcujte a podávejte.

Tip: Koláč bude vynikající se smetanovým jogurtem, zakysanou smetanou či zmrzlinou.

 

5.jpgBezlepkový limetkový koláč

Ingredience:

Těsto:

225g směsi na koláč Mix per Dolci (Nutrifree), 110 g másla, 100 g třtinového cukru, 1 vejce, kůra z ½ citrónu

Krém:

250g mascarpone, 150 g plnotučného tvarohu, 100 ml smetany ke šlehání, 100 g třtinového cukru, šťáva z 1 limetky, kůra z 1 limetky

Postup:

Máslo si rozpusťte, smíchejte s třtinovým cukrem a přidejte do bezlepkové směsi na koláč. Vše důkladně promíchejte a přidejte vejce a citrónovou kůru. Vzniklé těsto dejte do fólie a minimálně na půl hodiny do lednice vychladit.

Mezitím si připravte náplň tak, že všechny suroviny na krém ušleháte v robotu. Dejte si pozor, šlehejte jen krátce, aby mascarpone nezačalo řídnout.

Po uplynutí doby na vychlazení si mezi pečícím papírem nebo potravinovou fólii rozválejte těsto. Formu na koláč si vymažte máslem a vysypte trochou bezlepkové směsi.

Těsto dejte do formy a pečte bez náplně na 180 stupňů 6 minut. Poté vyndejte z trouby a naplňte krémem. Koláč pečte na 170 stupňů 15-20 minut. Posledních 5 minut koláč sledujte, aby vám krém nevytekl z formy.

Tip: Koláč nechte úplně vychladnout a podávejte s plátky kokosu.

 

O Nutrifree
Nutrifree je odborník na potravinové intolerance, jejich produkty neobsahují lepek, laktózu ani pšeničný škrob, vejce anebo sóju. Značka představuje koncept “bez lepku chutně” a už více než 10 let nabízí stravovací model pro celiaky, ve kterém je nepřítomnost lepku samozřejmostí. Nabízený sortiment neustále rozvíjí s důrazem na rovnováhu zdraví a chuti.

Mezi škálu produktů Nutrifree patří čerstvý chléb, mouky, těstoviny, cereálie, zákusky, snacky a další pochutiny a také bio produkty.

Bez alergenů jak jen to jde!

Potraviny by měly být nejen bezlepkové, ale také zdravé.

Proto jsou výrobky Nutrifree vytvořeny z vysoce kvalitních surovin, jsou zcela bez konzervantů, hydrogenovaných tuků, umělých barviv a chemických aromat a jsou vyrobeny bez geneticky modifikovaných surovin. Výhradním distributorem Nutrifree je pro Českou republiku a Slovensko firma Tenesito s.r.o.

Více informací na www.nutrifree.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×