Jdi na obsah Jdi na menu
 


BOLESTEM ZAD LZE SNADNO PŘEDEJÍT, ŘÍKÁ PROF. DR. SCI. POPOVIČ

1. 4. 2018

uk.jpg

Slovinský profesor Janko Popovič, člen Mezinárodní společnosti pro studium a operace bederní páteře, vysvětluje, proč dlouhé sezení v kanceláři, jakkoliv je dnes běžné, není pro naše tělo přirozené a téměř u nikoho se neobejde bez následků v podobě bolestí zad či poškození páteře. Tvrdí, že židle bychom měli posuzovat primárně dle zdravotních parametrů (spíše než dle technických) a vyjmenovává důležité parametry, podle kterých poznáte, zda vám vybraná kancelářská židle pomůže od bolestí zad nebo ne.

 Prof. dr. sci. Janko Popovič, dr. Med, je členem lékařské asociace a lékařské společnosti ve Slovinsku, stejně jako několika dalších zahraničních asociací, včetně New Yorské Akademie věd, Mezinárodní společnosti pro studium bederní páteře a Mezinárodní federace pro operace páteře vysvětluje, proč není dlouhé sezení v kanceláři přirozené

Hlavní parametry ideální zdravotní židle vhodné pro celodenní sezení jsou čtyři. Pokud židle splňuje alespoň tyto 4 základní parametry, je s jistotou, že všechny ostatní zdravotní principy jsou zachovány.

 

porovnani-mic_zidle_spinalis.png

Židle jako zdravotní a cvičební pomůcka

1.       Sedák židle musí být pohyblivý do všech stran - umožňuje pohyblivost pánve, protože z pánve vychází pohyb celého těla. Dle Janka Popoviče je pohyb těla klíčový z mnoha zdravotních hledisek v zájmu prevence i odstranění již existujících problémů s páteří. Za zdravotní židli nelze považovat židli s pevným sedákem, neboť taková židle se sedícímu nemůže dokonale přizpůsobit (kopírovat pohyby těla).

2.       Područky a zádová opěrka, musí být pevné = nezávislé na pohybu sedáku. Jedině tak může sedícímu nabídnout dostatečnou oporu a zaručit správné postavení páteře. Pozor na vypodložené ergonomické židle a židle, které se hýbou celé, tj. sedák včetně područek nebo dokonce i se zádovou opěrkou! Sezení na nich je nevhodné, protože se nejedná o pohyb pánve, nýbrž o „balancování“ celé horní poloviny těla včetně hlavy. Toto neprospívá ke zpevňování zádových svalů, ani správnému postavení páteře, nýbrž vede spíše k posilování nohou s rizikem nerovnoměrného přetěžování zádových svalů.

3.       Zdravotní židle musí mít „Klinické hodnocení zdravotnické pomůcky“ od min. 2 nezávislých odborných zařízení. Klinické hodnocení je zcela konkrétní proces, vztahující se na všechny produkty se zdravotními účinky, trvající několik měsíců. Vydat jej mohou pouze lékaři s odborností na úrovni např. docent, profesor, primář příslušného oddělení, přednosta kliniky apod., kteří mají odpovídající rozsah praxe a židli posuzují z hlediska zdravotních efektů na lidskou páteř. Bohužel, mnoho prodejců (z marketingových důvodů) tvrdí, že jejich židle jsou zdravotní, anebo že se jedná o židli pro zdravé sezení. Tuto skutečnost však může potvrdit pouze lékař po provedení výše popsaného klinického hodnocení.

4.       Židle by vám měla být příjemná. Po celodenním sezení vám tělo samo „řekne“, zda mu vybraná židle vyhovuje nebo máte raději zvolit jiný model. Jelikož má každý člověk jinou tělesnou výšku a hmotnost, je žádoucí, aby výrobce nabízel vícero modelů zdravotních židlí se stejnou funkcí pro minimálně 5 typů různých postav.

Abyste si mohli být 100 % jistí, že jste si vybrali správně, Centrum zdravého sezení nabízí možnost bezplatného zapůjčení vybrané zdravotní židle SpinaliS®. Více na www.zdravotni-zidle.cz


Zdravotní židle SpinaliS® na pružině léčí bolesti zad
Zdravotní židle SpinaliS® je jediná židle, která je certifikovanou zdravotní pomůckou. Na bolest zad můžete klidně zapomenout. Patentovaná konstrukce židle SpinaliS® vycházející z poznatků o rehabilitačním míči. Zabezpečená je unikátní pánevní pohyblivost, ale i bezpečná opora zad. Ani dlouhodobé sezení neunavuje, protože můžete svá záda i ruce opřít a umožnit jim odpočinek. Udržuje záda v optimální poloze, současně jsou zádové a břišní svaly posilovány, což je základem pro zdravá záda.  SpinaliS byla vyvinuta před 19 lety na základě klinického testování, získala řadu světových ocenění a certifikátů a je chráněna několika patenty. Důsledek: chrání zdraví. www.zdravotni-zidle.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×