Jdi na obsah Jdi na menu
 


Racionální pohled na palčivé otázky a problémy současné ekonomie

Začátkem prosince se na pultech knihkupců objeví titul Ekonomie a zdravý rozum, jehož autorem je uznávaný český ekonom a pedagog prof. Ing. PhDr. Ing. Vladimír Tomšík, Ph.D., Ph.D, viceguvernér České národní banky. Obsahem knihy je celkem pět studií, ve kterých se autor zaobírá aktuálními ekonomickými tématy a představuje možná řešení. Titul vychází v Nakladatelství Fragment již 2. 12.!

nepojmenovany-1.jpgKniha Ekonomie a zdravý rozum je pohledem ekonoma na často nepříliš racionální debatu nejen o hospodářských tématech, ale také o současné společnosti. V pěti ekonomických studiích se zaměřuje zejména na aktuální ekonomická témata a přináší vyjádření a odpovědi na otázky a problémy dnešní ekonomie jako společenské vědy.
Autor klade důraz na potřebu navrátit se k tržním principům a zároveň se zamýšlí nad současnou ekonomickou krizí. S ohledem na nové trendy popisuje a objasňuje řadu nových ekonomických jevů a zmiňuje také ekonomická fakta české energetiky a přírodních zdrojů.
Autorem předmluvy je prezident České republiky prof. Ing. Václav Klaus, CSc.
O autorovi:
Vladimír Tomšík (*12. 6. 1974, Čeladná)
Vystudoval Fakultu národohospodářskou a Fakultu financí a účetnictví na Vysoké škole ekonomické v Praze a Fakultu sociálních věd na Univerzitě Karlově v Praze. Doktorát získal v oboru hospodářská politika (VŠE Praha) a v oboru ekonomie (Univerzita Karlova v Praze). V roce 2009 byl na návrh Vědecké rady Vysoké školy ekonomické v Praze jmenován profesorem pro obor finance.
Od roku 1997 přednáší kurzy zaměřené na měnovou politiku, hospodářskou politiku a makroekonomickou analýzu a prognózu na Vysoké škole ekonomické v Praze a na Newton College. K problematice makroekonomie, financí, měnové politiky a hospodářské politiky pravidelně vystupuje a publikuje doma i v zahraničí.
Od 1. prosince 2006 byl Vladimír Tomšík jmenován členem bankovní rady České národní banky. S platností od 1. července 2010 jej prezident republiky jmenoval viceguvernérem ČNB.
Ekonomie a zdravý rozum
Vladimír Tomšík
S předmluvou prezidenta republiky Václava Klause
Stručný popis obsahu
Kniha přináší odpovědi na následující ekonomicko-společenské otázky:
I.       Proč měnová unie v podobě eurozóny vede ke vzniku ekonomických nerovnováh mezi jejími členy? Co je to černé pasažérství uvnitř eurozóny a jak to řešit? Proč jednotná měnová politika nesedí všem stejně dobře? A komu nesedí nejvíc? Co má měnová unie společného s tzv. vězňovým dilematem?
II.      Jak lze řešit dlouhodobý trend veřejných financí k vytváření deficitů? Proč by tzv. fiskální výbory vedly k růstu veřejných výdajů? Jakým způsobem je možné krotit růst veřejných výdajů?
III.     Jaké náklady mají investiční pobídky a proč bychom je neměli používat? Je vůbec možné nemít investiční pobídky, když je mají ostatní země? Proč pobídky nejsou dobrým lékem na řešení krize?
IV.      Jakým způsobem vyčíslit skutečné náklady na snižování emisí? Lze na otázku tzv. globálního oteplování použít analýzu nákladů a výnosů?
V.       Proč se není třeba bát vyčerpání přírodních zdrojů? Jakou roli by měl hrát stát v energetice? Proč je současná podpora tzv. alternativních zdrojů energie chybná? Proč se nelze spoléhat na úspory energie jako na „nový zdroj“ energie?
O nakladatelství Fragment
Nakladatelství Fragment vzniklo v roce 1991 pod názvem Jan Eisler – Fragment a od května 2007 funguje jako Nakladatelství FRAGMENT, s.r.o. V současnosti patří k deseti největším nakladatelům v České republice v počtu vydaných titulů s ročním obratem přesahujícím 120 mil. Kč. Od svého vzniku vydalo více než 2 000 různých publikací, jejichž prodej přesáhl 19 mil. kusů výtisků. V roce 2010 Nakladatelství Fragment vydalo 221 knižních novinek a podobně tomu bude i v letošním roce. Nakladatelství Fragment se daří s úspěchem pronikat i na zahraniční trhy. Do konce roku 2010 bylo uskutečněno celkem 400 prodejů původních projektů do zahraničí. V roce 2005 byla založena pobočka Vydavateľstvo Fragment, s.r.o., se sídlem v Bratislavě. V roce 2010 představil stále rostoucí slovenský Fragment 139 knižních novinek.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×